HU
HU
HU
HU
GB
EN
Weboldal címe
Weboldal alcíme
Példa cím
A jó is és a (látszólag) rossz is. 

ELVONULÁS

SÖTÉT

CSEND

BÖJT

Mi az elvonulás?

Az elvonulások az összes ősi tradícióban jelen vannak. Ahogy az "elvonulás" szó maga is jelzi, hogy a megszokottól, a jól ismerttől, a hétköznapitól való eltávolodást jelenti. Ez történhet fizikailag, energetikailag, érzelmileg, mentálisan, szellemieg. Ilyenkor eltávolodunk a hétköznapi tevékenységektől, az egyébként megszokott személyek jelenlététől, az egyébként megszokott dolgok, helyek, színek, stb-k észlelésétől.

Mire jó az elvonulás?

A megszokottól való eltávolodás segíti a lényünket a belvilág feltárásában. Hogy a jellemzően kifelé forduló és nyüzsgő-pezsgő elme, befelé forduljon, és lenyugodjon. A különböző programokon és egyéni foglalkozásokon sokan mondják nekem, hogy "ó, nagyon sok módszert próbáltam, de én nem tudok meditálni", nos nem módszereket kell próbálni; a meditáció, a meditatív állapot a tökéletes jelenlét állapota. És ez a mai ember, aki megannyi ingernek - hangok, zajok, színek, formák, szagok, ízek, érintések (csak hogy egy pár érzékszervi behatást megnevezzünk) - van kitéve, nem biztos, hogy hip-hop meg tudja tapasztalni. 

Ahogy megvonjuk magunktól a külső ingereket, a belső világ szépen feltárja magát előttünk. Ez lehet, hogy először furcsa, zavaró, már-már ijesztő, főleg, ha korábban csak és kizárólag kifelé figyeltünk... De valójában ezért vagyunk itt, ezen a világon. Hogy tökéletesen rendben legyünk azzal, akit úgy hívunk, hogy "én".  Ehhez pedig a kintől a be-re fókuszált figyelmet érdemes gyakorolni. 

Hívhatnám úgy is, hogy ególebontó, felébresztő, illúziótlanító folyamat,..


Saját tapasztalatok

Jó magam számos helyen, időben és térben voltam elvonuláson. Legyen szó akár egy-egy hétvégi spirituális gyakorlatról, ahol nincs telefon, nincs külvilág, nincs alvás, nincs más csak a jelen. Legyen szó akár egy kéthónapos indiai elvonulásról, ahol 1x fogtam a kezemben a telefont (a két egyhónapos elvonulás váltónapján), ahol azt sem tudtam, hogy a hónap hányadik napja, a hét melyik napja van... Legyen szó a földben lévő saját fénytemplomomban töltött 72 órás elvonulásról... Ez utóbbi a legfrissebb élmény, és ennek kapcsán született meg az Egyéni Elvonulás lehetősége is.

A meditációs stódió - ami gyakorlatilag egy fénytemplom - tökéletes teret biztosít a teljes elvonulásnak. Ezt tettem én magam is 2020 novemberében is. 72 órán át csend, sötét és böjt. A külső ingerek teljes kizárásával egy rendkívül intenzív belső éberséget, és jelenlétet tudtam megtapasztalni. Rendkívül izgalmas volt, ahogy elvesztettem az időérzékemet (az idő is csupán egy emberi elme által alkotott koncepció), éreztem az éhséget, így gondoltam, hogy már 10-12 óra eltelt, tágra nyitottam a szememi, de a teljes sötétségen kívül mást nem láttam... Az ember ott van saját magával... Ott vagyok én... és a gondolataim... Aztán, van, amikor már gondolatok sincsenek...

Végtelenül felszabadító... Egógyilkos... Jelenbe kényszerítő... A kendőzetlen valóságot megmutató...  


Gyakorlati kérdések

​Gyakorlatilag minden egyéni megbeszélés kérdése, de egy pár opciót lehetőségként leírtam alább, mint egy keret, de ettől bármelyik irányba el lehet térni, hisz minden elvonulás egyéni.

Ki van ott?

A stúdió terébe bekísérlek, megmutatom, hogy mi hol van, és az elvonlás időtartmára egyedul hagylak. A megbeszélt időtartam elteltével jelzek.

Mellékhelyiséget lehet-e használni?

Természetesen. Azon a szinten, ahol az elvonulás zajlik, van egy wc, amit bármikor lehet használni. De itt is vannak opciók. Ha szigorúan szeretnéd tartani a bezártságot, akkor van egy vödör, amibe a vizelet tud kerülni, és azt ki lehet önteni a zuhanyba (a zuhany a stúdió terében van, az előtérben). Egyébként meg bármikor lehet használni a wc-t. Ez egyéni választás kérdése. Van az az elmélyültség, amikor egy ajtó kinyitásnyira sem akarunk kilépni az adott élményből, máskor meg ez renben van. Egyik se jó, vagy rossz. Ezért vannak opciók.

Kell-e böjtölni?

Kelleni nem kell, de ajánlott. Víz fogyasztása mindenképp ajánlott. Víztisztító ehhez biztosított is. De, ha úgy ítéled, hogy számodra fontos a szilárd táplálék, vagy egészségi állapotod miatt indikált, akkor ennek megfelelően tudjuk megbeszélni a részleteket.

Meddig tart az elvonulás?

Az elvonulás bármennyi ideig tarthat. Ez egyéni felkészültség illetve preferencia kérdése. Érdemes azért minimum 2-3 órát rászánni.

időtartam hétköznap hétvége
1-4 óra 20.000 Ft 40.000 Ft
5-8 óra 30.000 Ft 60.000 Ft
9-16 óra 40.000 Ft 80.000 Ft
17-24 óra 50.000 Ft 100.000 Ft
25-32 óra 60.000 Ft 120.000 Ft
33-48 óra 70.000 Ft 140.000 Ft